Opgesloten zijn met kinderen kan al snel ingewikkeld blijken te zijn, eens te meer wanneer men telewerkt en wanneer het nodig is om hen bezig te houden. Hoe doe je dat ?
BBTK-SETCa heeft naar mogelijkheden gezocht. Hier zijn enkele nuttige links om iets te vinden om uw kinderen bezig te houden, ongeacht hun leeftijd.
Sommige links werken mogelijk niet op bankniveau. Stuur deze e-mail gerust naar uw privé e-mailadres. Gegarandeerd succes.
- Aan huis gekluisterd met de kids?
22 leuke én educatief verantwoorde tips : link - Peuter & kleuter activiteiten
365 ideeën, opdrachten en actieve spelletjes binnen en buiten : link - Knutselen, koken, schminken & trakteren!
Hier zijn er veel leuke recepten, knutselideetjes, schminkvoorbeelden en spelletjes. - Leuke activiteiten voor thuis met de kinderen
Knutselen of lekkere recepten te koken/bakken : link - Tot aan de grote vakantie sluiten een groot aantal scholen om de kans op besmetting met het coronavirus in te perken.
Een ingrijpende, maar nodige maatregel, die het hele gezinsleven overhoop gooit. Hoe pak je dat aan? Door structuur in te voeren, creatieve activiteiten te bedenken én vooral veel geduld te hebben. Link - De Ketnet-klas
Ketnet biedt heel het jaar door online reeksen aan die door leerkrachten gebruikt worden in de klas. Nu de scholen dichtgaan, zet Ketnet ze speciaal voor de kinderen en hun ouders nog eens extra in de kijker. Maak een login aan en je hebt toegang tot een schat aan informatie! Enkele voorbeelden: De Pretshow (een ludieke show over geschiedenis voor kinderen van 9 tot 12 jaar, met Saartje Vandendriessche als presentatrice), Superbrein (een spannende en interactieve spelshow rond wetenschap & technologie, waarin Ketnet op zoek gaat naar de meest indrukwekkende bollebozen van Vlaanderen. Met Lieven Scheire als presentator), Karrewiet Atlas (in Karrewiet Atlas kan je kijken naar kinderverhalen van over de hele wereld. We duiken onder in hun wereld en laten hen zelf vertellen hoe zij die wereld zien, … ), De Zoo-reporters (in De Zoo-reporters brengen vijf reporters vanuit de Zoo en Planckendael- verslag uit over tien bedreigde diersoorten). - Thuisleren met digitale leerplatformen
Uitgeverij Averbode bundelde leesreeksen, paasvakantieboeken en digitale oefenplatformen om kinderen en jongeren drie weken lang leuk en informatief bezig te houden (Doremini, Doremi: tijdschrift voor 2,5 tot 6-jarigen / Zonnekind, Zonnestraal, Zonneland: tijdschrift voor 6 tot 12-jarigen / Verschillende Leesverhalen voor de leeftijd van 2,5 tot 13 jaar).
Die Keure stelt de website www.onderwijsdoetertoe.be open voor iedereen –eveneens voor wie geen abonnement of licentie heeft.
Op Pelckmans Portaal is heel wat digitaal les-en oefenmateriaal beschikbaar. Alle materiaal voor leerling en leerkracht wordt steeds aangeboden met een toegang tot Pelckmans Portaal. - Bekijk gratis opnames van meer dan 70 podiumvoorstellingen voor jong en oud. Elke dag komen er nieuwe voorstellingen bij. Via Podium Aan Huis bundelen gezelschappen, kunst- en cultuurhuizen virtueel de krachten om jou te blijven ontroeren en ontspannen.
- Check zeker de site van Wolvenkinderen om jouw kinderen op een avontuurlijke manier van thuis uit deze periode door te komen.
- Thuis zitten wordt een pak interessanter als je een reeks experimenten kan uitvoeren.
De proefjesdatabank van Technopolis bevat een 80-tal proefjes die je kan uitvoeren met spullen die je meestal wel in je keuken, tuinhoek of garage liggen hebt. - De poezenshows gaan niet door, maar dankzij het YouTube-kanaal van concertzaal AB haal je de berenconcerten van Kapitein Winokio zo naar je eigen woonkamer. En de lieve kapitein maakte ook een liedje om je handen op te wassen.
Sommige links werken mogelijk niet op bankniveau. Stuur deze e-mail gerust naar uw privé e-mailadres.
Heb jij andere tips, andere sites ontdekt? Aarzel niet om ze aan ons door te geven.
Een andere vraag rijst, die uiteindelijk net zo belangrijk is: de lessen worden hervat en mijn kind wordt uitgenodigd om naar de school te gaan. Wat kan ik eraan doen? Dit is een echt dilemma voor veel ouders, ook al belooft de ene of de andere minister dat er geen sancties zullen komen voor degenen die niet naar school terugkeren. Natuurlijk is er een sanitair protocol gedefinieerd dat gebaseerd is op verschillende principes: fysieke afstand, beperking van de vermenging van de leerlingen, desinfectiemiddelen ter beschikking stellen, … Natuurlijk is er het kind dat vaak vraagt om zijn klasgenoten terug te zien, een basis voor hun emotioneel evenwicht. Ja, maar… hoe kan men een sociaal leven herwinnen met respect voor de “Social Distancing”? Hoe kunt u uw kind begeleiden bij het leren van nieuwe leerstof als hij thuis blijft? Eén ding is duidelijk: de dialoog met je kind is essentieel om de verlangens, de angsten,… rationeel af te wegen en een beslissing te nemen. In dit geval is de enige zekerheid die bestaat, dat een genomen besluit niet definitief is. Afhankelijk van de ontwikkeling van de pandemie kan deze beslissing worden herzien.
Uw ploeg BBTK-SETCa (ABVV-FGTB) Belfius