Telewerken, lockdown en samenwonen

jun 8, 2020

Telewerken en lockdown kunnen ook gezinnen op de proef stellen, en zo kan de familiesfeer snel veranderen in een nachtmerrie! De sleutel? Communicatie! Onze vorige artikelen hebben u al stof tot nadenken gegeven.

Hier zijn enkele tips voor een beter leven tijdens de lockdown.

Organisatie en familie

Tijdens lockdown en telewerken zijn een goede organisatie en duidelijke werkafspraken binnen de familiekring nodig. Volwassenen zijn in staat om de professionele verplichtingen van de partner te begrijpen. Het uitleggen aan kinderen van de eisen van het volwassen leven is daarentegen een andere zaak. Volwassenen worden geconfronteerd met verplichtingen (de noodzaak om thuis te werken en dus niet beschikbaar te zijn voor anderen, ook al is er een fysieke aanwezigheid, het rijden of ophalen van kinderen van school, …) die moeten worden uitgelegd aan de kinderen om een schema en een organisatie af te spreken om het leven onder hetzelfde dak te structureren (wie doet wat, wanneer, wie is beschikbaar wanneer de maaltijd te bereiden, te spelen met de kleintjes, …).

Een concreet voorbeeld? Probeer maar eens een kind duidelijk te maken dat het aan de deur van de ouder moet luisteren om te weten of mama of papa in een Skype Meeting zit vooraleer het naar binnen gaat. Is er lawaai, dan moet het kind de ouder met rust laten, zo niet kan het aankloppen en vragen of het even mag onderbreken.

Praat

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar het wordt sterk aanbevolen om te praten over wat we beleven, over wat ons stoort, over wat we willen of nodig hebben. Durf dingen te zeggen zonder je kwaad te maken. Kies de juiste plaats en de beste tijd om over belangrijke dingen te praten, kies voor een kalm moment en vermijd dagen van tegendraadsheid en slecht humeur.

Leer naar mekaar te luisteren

Horen betekent niet altijd luisteren. Je moet inderdaad niet alleen de woorden horen, maar ook de boodschap die de woorden uitdragen. Door het verloop van de tijd en vermoeidheid vermenigvuldigen misverstanden zich vaak. Een instructie die tussen twee deuren wordt gegeven of een zin die voor het slapengaan wordt gezegd zal niet noodzakelijk goed begrepen worden.

Zoek de onderhandeling op in plaats van de confrontatie

Spreek zonder te schreeuwen en respecteer verschillende meningen. Verschillen van mening hoeven niet te leiden tot conflicten, maar moeten een kans zijn voor een gezonde en constructieve discussie in het gezin. Spot, vergelijkingen en oordelen zijn daarom uit den boze, en eenieder moet leren toegevingen te doen zodat iedereen er baat bij heeft en er een gemeenschappelijke oplossing wordt gevonden.

Leer elkaar te respecteren en schep een klimaat van vertrouwen

Er bestaan binnen een familie zo veel karakters als leden! Sommigen zijn meer introvert of extravert dan anderen. Je partner, broer of zus respecteren betekent dat je aanvaard dat ze van je verschillen. Voor degenen die het moeilijk vinden om te spreken kan je een wandbord voorzien van post-its of een kom met strookjes papier om een bericht te schrijven.

Uw kinderen moeten zich vrij voelen om hun angst en hun kleine zorgen met u te bespreken. Zonder communicatie kan het ongemak zich uitdiepen en kleine alledaagse problemen kunnen snel ophopen, totdat de situatie ontploft en zeer moeilijk te beheersen wordt. Ook vreugde en geheimen worden makkelijker gedeeld in deze sfeer van vertrouwen.

Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de maaltijden je ervaringen delen (wat ik vandaag het leukste vond, wat ik niet graag weer zou willen zien gebeuren, wat me pijn deed en wat ik niet heb gezegd, …).

Leer positief te communiceren

Hoe doe je dat? Gebruik positieve woorden, gedraag je tegenover je familieleden zoals je graag zou hebben dat ze zich tegenover jou gedragen, maak er een gewoonte van om dagelijks de successen van de familie en vreugde te delen.

Hier is een leuke site voor meer ideeën.

Eten met familie

Welke betere gelegenheid dan een maaltijd om iedereen rond een tafel te hebben? De tijd nemen om samen te gaan zitten en tijdens het eten de pijnlijke onderwerpen, alledaagse vragen maar ook de geneugten met elkaar te delen. Het is een kans voor iedereen om zichzelf te uiten en door het hele gezin gehoord te worden. Mits de televisie of de smartphones natuurlijk ook niet aan tafel komen …

Help emoties te uiten

Men zou kunnen denken dat dit advies alleen voor kinderen is, maar ook veel volwassenen hebben soms moeite met het praten over hun verdriet of hun teleurstelling. Een verlegen en introvert kind heeft moeite met zijn verlangens en frustraties uit te drukken, en als volwassene zal dit soms ernstige gevolgen kunnen hebben. Een vel papier en potloden kunnen uw kind ook helpen zijn of haar gevoelens te uiten zonder te hoeven zoeken naar woorden. Vraag uw partner en/of uw kind expliciet naar wat zij/hij voelt; dat zal vaak schadelijke conflicten vermijden.

Vraag hulp

Als de communicatie binnen uw familie ondanks al deze adviezen ingewikkeld blijft, aarzel dan niet om hulp te vragen! Als u het gevoel hebt dat u het bos door de bomen niet meer ziet of dat u uw stress niet meer onder controle kunt houden, kunt u steeds in alle vertrouwelijkheid een gesprek aanvragen met een vertrouwenspersoon van het netwerk psychosociale hulp of gratis en vertrouwelijk (zelfs anoniem)  contact opnemen met het externe EAP via het nummer 0800/84 84 1.

Hebt u vragen of wil je bijkomende informatie? Stuur een mail naar feedback@redbel.be of spreek rechtstreeks één van onze afgevaardigden aan. Bent u geen lid en wilt u onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be. Als één van uw collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen door te sturen.