Telewerken, werkregels en de toekomst

jun 22, 2020

In de loop der jaren en met de ontwikkeling van Belfius is het telewerken op gang gekomen. In het licht van de terroristische aanslagen en de pandemie is het zelfs de norm geworden en zal het ten minste tot eind augustus 2020 worden gegeneraliseerd voor de overgrote meerderheid van de werknemers op de verschillende zetels.

Concept

Telewerken is in de loop der tijd goed geëvolueerd.

Voordelen voor de werknemer

  • Stressvermindering
    Werken in een ruimte die buiten de hiërarchische controle valt, kan voor sommige mensen de stress verminderen. Telewerken zorgt voor een vrijere werkomgeving waar de werknemer zich minder bekeken voelt.
  • Tijdsbesparing
    De tijd die wordt besteed aan het openbaar vervoer of aan de weg is verspilde tijd, wat tot nervositeit leidt. In staat zijn om deze tijd voor zichzelf te recupereren is een luxe die telewerken mogelijk maakt. Voor sommigen komt dit neer op enkele tientallen verloren uren per maand. Telewerken geeft u de mogelijkheid om deze uren te besparen en ze te gebruiken om iets te doen wat voor u belangrijk is.
  • Onafhankelijkheid
    Een telewerker wordt onafhankelijker als hij of zij zijn of haar werkdag naar eigen inzicht inricht, uiteraard in overeenstemming met zijn of haar hiërarchie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld werk en gezinsleven beter combineren.
  • Beveiliging
    De werkgever is verplicht de veiligheid van zijn werknemers te garanderen. In tijden van pandemie garandeert telewerken onder meer de veiligheid van mensen in risicogroepen (longproblemen, diabetes, …). Om tot deze groepen te worden erkend, moet de betrokkene contact opnemen met de arbeidsgeneesheer (IDEWE).
  • Het is gemakkelijker om zich te concentreren als de omgeving correct is aangepast (zie vorige artikelen over samenwonen, computerschermen en headset, lockdown met kinderen, …).

Nadelen voor de werknemer

  • Isolatie van de werknemer
    Gebrek aan interactie met collega’s is een van de belangrijkste nadelen van telewerken. Dit geldt met name voor de opsluiting die we vandaag de dag meemaken. Voor sommigen zijn werkrelaties een van de belangrijkste motivaties. Dit is een van de aspecten van telewerk waar we bijzonder goed op voorbereid moeten zijn. Het is zelfs aan te raden om af en toe wat informele tijd te reserveren om contact op te nemen met collega’s en/of je manager.
    Dit gevoel van isolement kan ongemak veroorzaken.
    Als u het gevoel hebt dat u het bos door de bomen niet meer ziet of dat u uw stress niet meer onder controle kunt houden, kunt u steeds in alle vertrouwelijkheid een gesprek aanvragen met een vertrouwenspersoon van het netwerk psychosociale hulp of gratis en vertrouwelijk (zelfs anoniem) contact opnemen met het externe EAP via het nummer 0800/84 84 1.
  • Verdenking van niet-productiviteit
    Telewerk vereist aanpassingstijd voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Om de productiviteit van de werknemer niet in twijfel te trekken, moet er een vertrouwensrelatie zijn, die essentieel is voor het succes van telewerk.
  • Verhoogd risico op afleiding
    Ondergedompeld in zijn of haar gebruikelijke omgeving zal de werknemer gedisciplineerd moeten zijn om niet in de verleiding te komen door de afleiding die de thuisomgeving kan brengen, vooral als er kinderen in de buurt zijn!
  • Vereiste organisatorische capaciteit
    De telewerker heeft noch een tijdschema, noch een hiërarchie om hem of haar te leiden. Hij moet zijn eigen snelheid en zijn eigen kader vinden om de doelstellingen van zijn werkgever te bereiken.
  • Het gevoel van gemiste kansen
    Een telewerker kan af en toe het gevoel hebben dat hij of zij kansen op vooruitgang binnen het bedrijf mist omdat hij of zij ver verwijderd is van de plaats waar de beslissingen worden genomen.
  • Belemmert innovatieve ideeën, innovaties en de ontwikkeling van sociale relaties.
    Door afgezonderd te blijven in hun huizen, kunnen werknemers de neiging hebben om te leven van hun prestaties en zijn ze minder geneigd om het initiatief te nemen.
  • Hebben het gevoel dat de werkgever zich voorstelt dat de werknemer permanent beschikbaar is.
  • Overdracht van verantwoordelijkheden
    Door op kantoor te werken, hetzij in het hoofdkantoor, hetzij in een agentschap is het de werkgever die de leiding neemt over de werkomgeving. Bij telewerken is het aan de medewerker om een ruimte te vinden om te werken, om ervoor te zorgen dat deze correct geïnstalleerd kan worden (bureau, stoel, verlichting, temperatuur, …), om een betrouwbare internetverbinding te hebben, …
  • De vermoeidheid die door Skype-vergaderingen wordt opgewekt, is een realiteit die in face-to-face- vergaderingen minder wordt gevoeld.

De voordelen van telewerken voor de werkgever

In het concept van telewerk moet elke partij (werknemer-werkgever) meer voordelen dan nadelen vinden. Voor de werkgever vertegenwoordigt telewerk :

  • Een vermindering van de kosten (huur, elektriciteit, verwarming, uitrusting, …).
  • Een verhoging van de productiviteit
    Tijdens de post-aanvals- en lockdown die we hebben meegemaakt, heeft deze methode haar doelmatigheid bewezen. De productiviteit is er en de IT-ondersteuning heeft over het algemeen goed stand gehouden.
  • Verhoogde medewerkerstevredenheid en een sterke daling van het verloop (verandering van werkgever).
  • Vermindering van het ziekteverzuim.

Werkvoorschriften

Telewerken impliceert zelfdiscipline die onmisbaar is voor de uitvoering van de gedefinieerde taken. Bovendien mag niet worden vergeten dat de organisatie van het werk (zoals gedefinieerd in de C.A.O.) en de arbeidstijd flexibel is, maar niet elastisch.

Het respecteren van de gedefinieerde regels is de beste manier om problemen en/of risico’s op misverstanden
met de hiërarchie te voorkomen. Telewerk is vooral een vertrouwenscontract tussen werkgever en werknemer, met duidelijke afspraken en goede communicatie binnen de teams.

De toekomst

Niet alle medewerkers waarderen echter permanent telewerken vanuit huis. Sommigen vragen erom, anderen zijn tevreden met één of twee dagen per week. Een groeiend aantal zou de voorkeur geven aan het alternatief van dicht bij huis werken, zodat er minder woon-werkverkeer is, maar met face-to-face contact. Sommige ondersteunen alternatieven zoals de ontwikkeling van “satellietkantoren” waar “coworking” sociale banden zou garanderen, minder reizen en een gemakkelijkere toepassing van gezondheidsmaatregelen.

Ook verschijnen er regelmatig studies die erop wijzen dat een veralgemening van telewerk zoals die nu gebeurt, ernstige gevolgen kan hebben voor het statuut en de werkomstandigheden van de werknemers.

In ieder geval volgt BBTK-SETCa deze maatschappelijke evolutie op de voet en blijft uw partner in het ontwikkelen van een succesvolle visie op dit soort zaken.

Hebt u vragen of wil je bijkomende informatie? Stuur een mail naar feedback@redbel.be of spreek rechtstreeks één van onze afgevaardigden aan. Bent u geen lid en wilt u onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be. Als een van uw collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen op te sturen.