BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN

jun 30, 2020

Iedereen vindt het normaal om te evolueren in een werkomgeving die iedereen respecteert en die mogelijkheden biedt voor het uitvoeren van professionele taken in de best mogelijke omstandigheden.

Dit beleid van welzijn is gebaseerd op verschillende assen:

  • De bevordering van een gezonde en veilige werkomgeving (voorkomen van arbeidsongevallen, voorkomen van brand, preventie van psychosociale risico’s en spieren skeletaandoeningen…)
  • De versterking van de deelname aan de arbeidsmarkt (opleiding voor nieuwe medewerkers en de oudere medewerkers, maatregelen voor de re-integratie van werknemers die terugkeren na een arbeidsongeschiktheid…)
  • Versterking van de preventie (via interne en externe preventie, sociale dialoog…)
  • Versterking van de cultuur van preventie (verandering van gewoonten…).

In deze professionele context die de onze is, neemt BBTK-SETCa deel aan verschillende projecten/ideeën over het welzijn, de preventie van burn-out/bore-out en de re-integratie van de langdurig zieken.

Eind 2018 bedroeg het aantal langdurig zieke werknemers (meer dan een jaar ziekte) 400.745, een stijging van 5% ten opzichte van eind 2017 en van meer dan 20% sinds 2014.

Deze cijfers omvatten alleen mensen die minstens een jaar en een dag afwezig zijn geweest en geven dus geen algemeen beeld van het probleem, gezien de periodes van burn-out en depressie van minder dan een jaar.

Deze cijfers weerspiegelen de waarheid van het gezond verstand : voorkomen is beter dan genezen.

Deze trend houdt deels verband met de vergrijzing van de beroepsbevolking en de toename van het aantal werknemers dat voor vergoeding in aanmerking komt. Het is vooreerst het gevolg van een aanzienlijke toename van het aantal gevallen van psychische stoornissen (depressie, burn-out, enz.), maar ook van aandoeningen aan spieren en gewrichten (peesontsteking, rugpijn, enz.), die vooral te maken hebben met slechte werkomstandigheden.

Hebt u vragen of wil je bijkomende informatie? Stuur een mail naar feedback@redbel.be of spreek rechtstreeks één van onze afgevaardigden aan. Bent u geen lid en wilt u onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be. Als één van uw collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen door te sturen.

Uw ploeg BBTK-SETCa