Kenmerken
De belangrijkste symptomen zijn ernstige vermoeidheid, slaapstoornissen, prikkelbaarheid, agressiviteit, verminderde concentratie, uitputting (lichamelijke en geestelijke), het gebrek aan motivatie om op te staan en te gaan werken… Maar ook fysieke problemen zoals ademhalingsmoeilijkheden, hoofdpijn en maagpijn.
Dit resulteert in een burn-out, zowel lichamelijk als geestelijk.. Een test die dit beter kan beschrijven is de Burn-Out test van Maslach en Jackson. Deze test evalueert de psychologische prestatie op het werk door het bestuderen van de gevolgen van chronische stress. De oorspronkelijke versie van de MBI, Maslow Burn-Out Inventory, omvat 22 vragen waarmee u 3 dimensies kan verkennen:
- Emotionele uitputting (hoe de persoon reageert op het werk) ;
- Ontmenselijking (het vermogen om relaties met anderen te beheren), en
- De mate van persoonlijke prestatie op het werk.
U vindt een link die u toelaat om dit anoniem te testen.
U kunt het resultaat natuurlijk ook afdrukken en het (anoniem) sturen naar BBTK-SETCa op RT5. We zullen er rekening mee houden in het kader van de periodieke onderhandelingen met de directie.
Een sluipend proces
Burn-out is “een proces, en niet een toestand”. Dit proces kan ook verschillende graden van ernst hebben (we moeten niet tot op de bodem gaan om te stuiteren, wetende dat de evolutie van een burn-out erg traag is). Op een dag komen we aan het einde van het einde van uitputting. De persoon gaat eraan onderdoor.
Eigen aan de burn-out is dat de betrokken persoon het niet direct beseft. Noch zijn entourage. De persoon zal voortdurend aan zijn werk denken, is altijd beschikbaar en werkt in een versneld tempo, zonder zich dit noodzakelijkerwijs te realiseren. Daarbij dreigt de persoon contact met zichzelf te verliezen, zichzelf te vergeten en uiteindelijk zijn grenzen niet meer te kennen.
Op een dag verliest de persoon de controle.
Volgens sommige studies zou 5% van de werknemers een gemiddelde burn-out krijgen, 16% zou worden bedreigd om in burn-out te gaan, en tussen 4 en 7% zou een volledige burn-out krijgen.
Een burn-out komt niet alleen voor bij “kwetsbare” personen. Niemand is veilig. Burn-out kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen, en in alle beroepen. Het gemeenschappelijk punt ? In de meeste gevallen zijn deze mensen zeer betrokken bij hun werk, en ze houden van hun bedrijf. Dat zijn de personen die het meest last hebben van spanningen en stress. Perfectionisten op zoek naar erkenning, gewijd aan hun bedrijf… individuen die hun werkuren of hun energie niet tellen, zij zijn het meest kwetsbaar.
Het werk ondergaan
Verlies van het gevoel van de waarde van het werk, gebrek aan autonomie en erkenning, de verbondenheid blijft dankzij de nieuwe technologieën… Onze huidige werkomgeving bevordert de verspreiding van de gevallen van burn-out. In onze samenleving wordt hyperactiviteit verheerlijkt. Mensen worden daarom niet op de juiste criteria beoordeeld. Duizend dingen tegelijk doen, alles moet zo spoedig mogelijk, en met de nieuwe communicatiemiddelen, altijd antwoorden binnen vijf minuten … Ze worden overladen met werk en informatie en dan wordt het moeilijk om de kwaliteit van het werk te garanderen. Dit geeft het gevoel dat de persoon
zijn werk ondergaat. Dit is het begin van een malaise en daarom is het belangrijk om te reageren.
Hoe te reageren ?
Ten eerste moet men de irritante punten identificeren.
Voorbeelden: een telefoon die om de twee minuten rinkelt, een steeds terugkerende taak die volledig nutteloos is, een collega die volledig op u berust…
Deze situaties creëren een gevoel van hulpeloosheid, van zwaarte, van vermoeidheid… die uw energie volledig opvreten.
Het beste is deze gevoelens te identificeren en proberen ze te wijzigen, te verbeteren. Maar dit is niet altijd mogelijk. Als dit het geval is, is het beter om het te aanvaarden, precies omdat u niks kan doen, in plaats van energie te verspillen om de muur te doorbreken.
Zorg voor jezelf.
Richt u niet op wat stressvol of vermoeiend is, maar hoe u zorg kan dragen voor uzelf. Relaxeren… op het werk! Wat geeft betekenis aan mijn werk ? Wat motiveert me, geeft mij voldoening? …
Het is belangrijk zich deze vragen te stellen om te proberen een evenwicht te vinden tussen de taken die je energie geven en de taken die je energie wegnemen.. Men mag niet vergeten om tijdens de werkdag af en toe een pauze te nemen, de spanning los te laten. Het uiteindelijke doel van al deze kleine attenties aan zichzelf, is ervoor te zorgen dat men op het einde van de werkdag niet uitgeput is, zodat men kan investeren in zijn privé-leven.
Burn-out en na ?
Eens we geconfronteerd worden met burn-out, hebben we wel de middelen om ertegen te reageren. Bovenal moet u een huisarts of een specialist raadplegen om u te laten onderzoeken en de oorzaken van de problemen te vinden. Door het gebrek aan energie, is het vaak noodzakelijk om te stoppen met werken. En zo heeft men ook de tijd om te leren hoe men stress en druk kan beheersen.
Terugkeren naar de werkomgeving zal nieuwe kracht geven en men kan een nieuwe balans vinden. Een burn-out berokkent veel schade, maar in de meeste gevallen is niets onomkeerbaar.
Als u het gevoel hebt dat u het bos door de bomen niet meer ziet of dat u uw stress niet meer onder controle kunt houden,
kunt u steeds in alle vertrouwelijkheid een gesprek aanvragen met een vertrouwenspersoon
van het netwerk psychosociale hulp of gratis en vertrouwelijk (zelfs anoniem) contact opnemen
met het externe EAP via het nummer 0800/84 84 1.
Hebt u vragen of wil je bijkomende informatie? Stuur een mail naar feedback@redbel.be of spreek rechtstreeks één van onze afgevaardigden aan. Bent u geen lid en wilt u onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be. Als één van uw collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen door te sturen.
Uw BBTK-SETCA ploeg Belfius .