De bore-out wordt gedefinieerd als een burn-out gekoppeld aan verveling, verveling die het risico op hartaanval en hart- en vaatziekten vergroot. Als mogelijke gevolgen worden oa. depressie en verlies van zelfrespect genoemd.
De bore-out kan worden veroorzaakt door drie factoren:
- Een weinig stimulerende job die weinig actie en reflectie vereist;
- Een job die ver onder de capaciteit en vaardigheden van de werknemer ligt;
- Een demotie in de professionele context.
De bore-out is dus heel moeilijk meetbaar en wordt minder goed begrepen door de buitenwereld, wat tot een gevoel van schaamte kan leiden.
Getuigenis
“Dit is een soort ziekte waarover we redelijk discreet zijn. Als je het hebt, wil je er niet over praten. Er is een zeer sterk gevoel van eenzaamheid door het verkeerd begrijpen van dierbaren (collega’s en/of familie), een gevoel dat een je in een diepe depressie geraakt als je hiervoor geen hulp vindt, en een sterk gevoel van nutteloosheid waardoor jezelf uiteindelijk gaat beschouwen als een nietsnut.
Wat “pervers” is aan een bore-out, is dat het zich heel geleidelijk nestelt zonder gezien te worden, totdat het openbarst. Meer nog: zelfs als we gekraakt zijn, begrijpt men niet waarom. De symptomen lijken op die van burn-out, maar door de onderwaardering van de ziekte duik je in een zwart gat.”
Wil u hierover anoniem getuigen? Stuur een mailtje naar feedback@redbel.be
Of het nu gaat om burn-out of bore-out, de lijdende werknemers moeten specifieke ondersteuning krijgen om hun succesvolle re-integratie te garanderen. Eenvoudige voorbeelden zijn individuele coaching en aangepaste opleidingen wanneer medewerkers terugkeren naar hun werkplek.
Als u het gevoel hebt dat u het bos door de bomen niet meer ziet of dat u uw stress niet meer onder controle kunt houden, kunt u steeds in alle vertrouwelijkheid een gesprek aanvragen met een vertrouwenspersoon van het “Netwerk psychosociale hulp” van Belfius, of gratis en vertrouwelijk (zelfs anonime) contact opnemen met de externe dienst “Employee Assistance Program (EAP)” via een telefoontje naar het nummer 0800/84 84 1.
Hebt u vragen of wil je bijkomende informatie? Stuur een mail naar feedback@redbel.be of spreek rechtstreeks één van onze afgevaardigden aan. Bent u geen lid en wilt u onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be. Als één van uw collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen door te sturen.
Alle artikels kan je terugvinden op onze vernieuwde website www.redbel.be