Fedris : pilootproject over burn-out

aug 5, 2020

In januari 2019 startte FEDRIS (Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s) een proefproject met betrekking tot een begeleidingstraject voor geplaagd door, of in een beginnend stadium van, een Burn-out. Dit project heeft vooral betrekking op werknemers in de financiële sector en de ziekenhuissector die meermaals kortstondig afwezig zijn op het werk of het werk hebben stopgezet gedurende minder dan 2 maanden.

Het doel

Blijven werken of het werk snel hervatten.

Waaruit bestaat dit traject?

Het omvat een reeks maatregelen die gericht zijn op de persoon en de werkplek. Dit traject wordt gespreid over een periode van maximaal 9 maanden en moet worden aangepast aan de behoeften van elk individu op basis van zijn of haar ervaring en de mate van Burn-out.

Hoe kan ik een aanvraag indienen?

Het is de behandelend arts, de preventieadviseur-bedrijfsarts of de preventieadviseur psychosociale aspecten die een verzoek tot bevestiging van de diagnose Burn-out zal indienen bij FEDRIS, op voorwaarde dat de werknemer zijn of haar akkoord heeft gegeven (op vrijwillige basis). Zij zullen eerder andere redenen hebben uitgesloten die de toestand van de werknemer kunnen verklaren.

Na ontvangst van dit verzoek zal FEDRIS een eerste analyse uitvoeren om na te gaan of de werknemer binnen de scope van het proefproject valt. FEDRIS zal voorstellen dat de werknemer een Burn-out facilitator ontmoet die de werknemer zal kunnen kiezen uit een lijst van vooraf geselecteerde facilitatoren. Deze persoon zal één of twee consultatiesessies houden die tot doel hebben de diagnose van Burn-out al dan niet te bevestigen.

Vervolg?

Op basis van deze diepgaande diagnose zal de Burn-out-facilitator een verzoek indienen bij FEDRIS voor een behandeling of zal hij de werknemer doorverwijzen naar een behandelingsmethode die meer geschikt is voor zijn situatie.

Na het “ja” van FEDRIS (informatie meegedeeld aan de behandelende arts, de preventieadviseur/beroepsarts, de preventieadviseur/psychosociaal adviseur en, in geval van een werkonderbreking na de gegarandeerde loonperiode, de medisch adviseur), bepaalt de Burn-out- facilitator (verantwoordelijk voor de zorg) samen met de werknemer het programma van het begeleidingstraject, in functie van de behoeften en het ritme van de werknemer.

Een eerste fase bestaat uit 2 tot 4 consultatiesessies volgens het concept van de “Stress- en Werkkliniek”. Deze sessies zullen de werknemer helpen om zich uit te drukken over de realiteit van zijn werk en zijn emoties, om de middelen die hem ter beschikking staan op te sommen, om bepaalde juridische aspecten aan te pakken en om de antecedenten en oorzaken van Burn-out te inventariseren.

Tegelijkertijd worden 3 individuele “Starter Kit” sessies aanbevolen. Hun doel is om basiskennis te verschaffen over het thema “welzijn en gezondheid”, zoals stressmanagement, levensstijl en energieherstel.

Vervolgens kan de werknemer, als hij of zij dat wenst, doorgaan met 7 sessies van ondersteuning en begeleiding volgens de psycho-corporele of cognitief-emotionele aanpak.

Hoe zit het met de link met de werkgever?

In een zo vroeg mogelijk stadium van het begeleidingsproces wordt het contact met de arbeidsgeneeskunde aangemoedigd (afhankelijk van het vermogen van de werknemer om deze stap te nemen), hetzij in de vorm van een spontaan consult, hetzij in de vorm van een pre- hervattingsbezoek.

Het is wenselijk en belangrijk dat dit contact leidt tot een multidisciplinaire bijeenkomst. Deze bijeenkomst zal worden voorgesteld, toegelicht en aangemoedigd door de Burn-out-facilitator en de voorbereiding ervan zal deel uitmaken van het beheersproces. Deze bijeenkomst wordt binnen het bedrijf geformaliseerd door de preventieadviseur/arbeidsarts of door de preventieadviseur/psychosociaal adviseur.

Naast de preventieadviseur/arbeidsarts en/of de preventieadviseur voor psychosociale aspecten kunnen bijvoorbeeld vertegenwoordigers van de werkgever (HR, lokale manager, enz.), een werknemersvertegenwoordiger van het CPBW of een door de werknemer gekozen vakbond bij deze vergadering aanwezig zijn. De aandacht moet echter worden gevestigd op het feit dat deze multidisciplinaire bijeenkomst alleen kan plaatsvinden als de werknemer ermee heeft ingestemd de anonimiteit op te heffen.

Wat gebeurt er dan?

In het geval dat een terugkeer naar het werk binnen het bedrijf onmogelijk blijkt, kunnen 1 tot 2 discussiebijeenkomsten over een professionele heroriëntatie worden voorgesteld.

Aan het einde van het zorgproces stelt de Burn-out-facilitator een eindrapport op met daarin de diepte-diagnose, de etiologie, het door de werknemer gevolgde begeleidingstraject en de situatie van de werknemer aan het einde van het begeleidingstraject. Dit eindrapport wordt verstuurd naar FEDRIS, maar ook naar de behandelende arts, de preventieadviseur, de arbeidsgeneesheer en, indien van toepassing, de ziekenfondsmedewerker.

Kosten van de zorg

FEDRIS draagt de kosten van de consultaties, vergaderingen en verslagen die in het begeleidende trajectschema worden beschreven, alsmede de reiskosten van de werknemer.

Dit proefproject heeft een looptijd van 3 jaar en zal aan het einde ervan worden geëvalueerd. Het vormt een aanvulling op het aanbod van BELFIUS om haar medewerkers te ondersteunen.

Het FEDRIS-project heeft als doel werknemers toe te laten aan het werk te blijven of het werk zo snel mogelijk te hervatten.

Heb je vragen of wil je bijkomende informatie? Stuur een mail naar
feedback@redbel.be of spreek rechtstreeks één van onze afgevaardigden aan. Bent u geen lid en wilt u onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be. Als één van uw collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen door te sturen.