WELLBEING@BELFIUS
Zowel het werk als het privéleven kan bevredigend zijn, maar ook stressvol. Daarom heeft Belfius twee soorten hulpmiddelen opgezet:
Een interne hulpdienst die verschillende interventiegebieden aanbiedt zoals psychosociaal welzijn via een psychosociaal ondersteuningsnetwerk,een preventieadviseur in psychosociale aspecten (PAPA) IDPBW en vertrouwde personen (PC), een Psychosociaal Team (HR), een medische dienst, eerstehulpverleners, een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW), …
U vindt de details via de volgende link.
Een externe hulpdienst
Belfius biedt zijn medewerkers ook het Employee Assistance Program aan, een gratis en vertrouwelijke externe dienst.
Heeft u hulp nodig om een oplossing te vinden voor een eenmalig of terugkerend probleem, of om een bron van stress aan te pakken, op het werk of weg van het werk? Belfius doet een beroep op een extern en onafhankelijk bedrijf, WPO (ex-ICAS), om directe en vertrouwelijke externe bijstand te verlenen aan haar medewerkers die geconfronteerd worden met problemen die een impact kunnen hebben op hun beschikbaarheid, gezondheid of welzijn in de breedste zin van het woord. Een service die 7 dagen per week en 24 uur per dag gratis beschikbaar is.
Meer details vindt u via de volgende link.
BBTK-SETCa verdedigt het bestaan van deze twee componenten en wil ervoor zorgen dat de interne ondersteunende diensten door eigen personeel worden geleverd en dat er geen sprake is van uitbesteding, of het nu gaat om de medische dienst of om een andere vorm van uitbesteding.
AAN HET STUUR VAN JE LOOPBAAN
Career@Belfius werd onlangs gelanceerd. Dit project zou iedereen in staat moeten stellen om meer grip te krijgen op de eigen loopbaan. Het is nog te vroeg om een idee te krijgen van de impact van deze nieuwe aanpak, zowel voor het beheer van de eigen carrière als voor het welzijn van iedereen. Zodra de werknemers wat meer afstand kunnen nemen en wat ervaring hebben opgebouwd met de “new look” loopbaangesprekken, zullen wij hierop terugkomen. Wij zijn dan beter in staat om de reële impact op het beroepsleven in te schatten.
Hebt u vragen of wil je bijkomende informatie? Stuur een mail naar feedback@redbel.be of spreek rechtstreeks één van onze afgevaardigden aan. Bent u geen lid en wilt u onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be. Als één van uw collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen door te sturen.