Klimaatverandering
De gevaren van de klimaatverandering treffen vaak de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, terwijl een meer egalitaire samenleving in het gedrang komt. Daarom is de strijd tegen de klimaatverandering nu één van de prioriteiten in de acties van ABVV-FGTB (BBTK-SETCa).
Wanneer we de aantasting van het milieu en de klimaatverandering bestrijden, houden we bovendien altijd rekening met de vakbondsdoelstelling:
Sociale rechtvaardigheid tot stand brengen door waardig werk en gendergelijkheid. |
Om deze doelstelling te bereiken, moeten wij overschakelen op een duurzaam, koolstofarm alternatief, zowel voor onze productie als onze consumptie.
Het ABVV-FGTB (BBTK-SETCa) meent dat het een kapitale fout zou zijn om sociale en milieukwesties tegenover elkaar te plaatsen. Duurzame ontwikkeling steunt immers op het trio “economie – milieu – sociale kwesties”, met
het milieu als basis, de economie als middel, het sociale als doel. |
Deze realiteit gaat ons allen aan, vandaag en morgen.
Klimaatverandering is een realiteit. De strijd die we nu leveren, is gericht tegen de exponentiële versnelling van de opwarming en de talrijke gevolgen daarvan. Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zal een stijging van de temperatuur op aarde met meer dan 2°C onherstelbare gevolgen hebben.

Een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) raamt dat tegen 2070 wereldwijd drie keer zoveel mensen aan kustoverstromingen zullen zijn blootgesteld als nu. Dit betekent dat tegen 2070 ongeveer 150 miljoen mensen met dergelijke overstromingen te maken krijgen, tegenover 40 miljoen vandaag. De financiële gevolgen zouden toenemen van 3 triljoen USD nu tot 35 triljoen USD in 2070.
Welke gevolgen voor het milieu?

In Noord-Europa valt er 10 tot 40% meer neerslag, terwijl in het zuiden de droogte nu 20% erger is.
De zeespiegel stijgt, tewijl het pakijs dunner wordt. In de bergen krimpen de gletsjers door de temperatuurstijging. Op het hele Europese continent zijn meer vloedgolven, overstromingen, stormen, aardverschuivingen en bosbranden te verwachten.
Welke economische gevolgen?
Klimaatverandering brengt kosten met zich mee en sommige studies bevestigen dat, indien we geen actie ondernemen, het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) met 5-20% per jaar zou kunnen dalen. Ter vergelijking: in 2009, in volle financiële crisis, daalde het Europese bbp met 5,8%.
Welke sociale gevolgen?
De eerste slachtoffers van de opwarmende planeet vallen in de armste landen, met migratiestromen als gevolg. Volgens deskundigen zullen tegen 2050 een miljard mensen hun huis moeten verlaten door de klimaatverandering, de aantasting van het milieu en de conflicten die daaruit voortvloeien.

Ook in het noordelijk halfrond doen er zich problemen voor:
- De orkaan Katrina heeft laten zien hoe kwetsbaar sociale en economische structuren zijn voor de natuur, hoe onmachtig de mens staat tegenover zo’n fenomeen en hoe de directe gevolgen van de klimaatverandering de ongelijkheid doen toenemen;
- Het aantal sterfgevallen door hittegolven (20.000 tot 30.000 sterfgevallen in onze landen na de hittegolf van 2003) stijgt, er duiken nieuwe ziekten op (bv. malaria) of bestaande ziekten (zoals de ziekte van Lyme) komen vaker voor;
- – Grondstoffen worden schaarser en zijn moeilijker te exploiteren en daardoor stijgen de prijzen (energie, …);
- De koopkracht van de minstbedeelden daalt door de stijging van de grondstoffenprijzen;
- Risico’s op delokalisaties;
- …
Een ander probleem van levensbelang dat dringender zal worden, is de beschikbaarheid en kwaliteit van drinkwater. De aanpak van dit probleem vraagt nu al aanzienlijke investeringen. Waterschaarste leidt nu al tot migratiestromen. Arbeidskrachten verlaten het platteland, waardoor de economische crisis die plattelandszones treft, nog erger wordt.
Ben je geen lid en wil je onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be
Als een van je collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen op te sturen.
Alle artikels kan je terugvinden op onze vernieuwde website www.redbel.be