De mens tussen Business en Leefmilieu

okt 1, 2021

Een syndicale strijd

De klimaatverandering is oorzaak van ongelijkheid, spanningen en modelveranderingen die een antwoord vragen.

Alle menselijke activiteiten (industrie, vervoer, huisvesting, diensten, …) hebben een belangrijke invloed op de uitstoot van broeikasgas en dus ook op het klimaat, door hun verplaatsingen, hun verwarmingssystemen of hun beroepsactiviteit.

De werknemer vertolkt een dubbele rol in de strijd tegen de klimaatverandering:

  • Als producent
    Aangezien hij het best de werkmiddelen kent, moet hij die opgedane kennis delen om de productiemethodes te verduurzamen.
  • Als consument
    Zijn consumptiegewoontes en – keuzes hebben eveneens een belangrijke invloed in de strijd tegen de klimaatverandering.

In sommige sectoren wordt de werkgelegenheid tegenover het leefmilieu gezet. Bij werknemers leeft de vrees dat ze hun baan zullen verliezen door de bescherming van het leefmilieu.

De uitdaging is dus

het behoud van het leefmilieu verzoenen
met de vrijwaring van kwaliteitsvolle banen.

Praten over milieu en klimaat is praten over de maatschappelijke weerslag ervan.

Studies tonen aan dat om de klimaatverandering, welke het ook is, de economische activiteit en de werkgelegenheid zal treffen. Sommige regio’s en bepaalde economische sectoren zijn bijzonder kwetsbaar.

De maatregelen waarmee de Europese Unie de CO2-uitstoot met ongeveer 40% in 2030 wil verminderen, leiden niet globaal tot een vernietiging van banen, maar wel tot fundamentele veranderingen in vraag en aanbod van banen en kwalificaties binnen/tussen de sectoren energieproductie, transport, staal- en cementindustrie, bouw.

De inzet is tweevoudig: het klimaat stabiliseren en tegelijkertijd de bescherming van de werknemers garanderen.

Onder de uitdagingen waarmee de vakbonden in de strijd tegen de klimaatverandering geconfronteerd worden, dienen we te vermelden:

  • De omscholing van de werknemers
    Via een herziening van onze consumptie- en productiepatronen, een verkorting van de arbeidstijd (met daling van het arbeidsritme en compenserende aanwervingen), een radicale uitbreiding van de openbare sector in de huisvesting en het vervoer.
  • De verhoging van de energie-efficiëntie en de overschakeling op hernieuwbare, duurzame energievormen. Dat moet gepland en doorgevoerd worden.
  • De energie
    Mag niet langer in handen zijn van financiële monopolies maar moet onder overheidsstatuut geplaatst worden.
  • Research
    Moet geherfinancierd en bevrijd worden van de voogdij van de industrie.
  • Herwaardering van de rol van de openbare diensten in het kader van de sociale cohesie (groter gewicht voor de Staat).
  • Het belang van de sociale dialoog
    De werknemers moeten betrokken worden bij alle beslissingen.

De klimaatverandering werpt bijkomende hinderpalen op voor de ontwikkeling en verergert nu al kritieke economische en sociale situaties. Op die manier versterkt zij de vicieuze cirkel van de armoede.

Het is van fundamenteel belang dat de vakbonden met hun antwoorden komen en hun maatschappijmodel vooropstellen, enerzijds omdat de noodsituatie op het gebied van het klimaat dit vereist en anderzijds omdat anderen het ten koste van de werknemers zullen doen als wij niets doen.

Ben je geen lid en wil je onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be

Als een van je collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen op te sturen.

Alle artikels kan je terugvinden op onze vernieuwde website www.redbel.be