ABVV-FGTB (BBTK-SETCa) in het hart van de actie
De oorzaken van de klimaatcrisis moeten gezocht worden in het falen van ons maatschappelijk model dat stoelt op “overproductie” en “overconsumptie”. Onze maatschappij produceert niet in functie van wat sociaal nuttig en ecologisch is, maar in functie van kortetermijnwinsten.
Een radicaal ander model is onontbeerlijk om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Een model dat duurzaam, rechtvaardig en solidair moet en wil zijn.
We moeten onze strategie toespitsen op werk, inkomen, herverdeling van de rijkdom, koopkracht, gendergelijkheid, sociale cohesie en armoedebestrijding. |
Die strategie moet ten uitvoer gelegd worden in het kader van een koolstofarme economie, gericht op sociale rechtvaardigheid en waardig werk.
Wat is waardig werk?
Iedereen moet toegang krijgen tot waardig, productief werk in het kader van vrijheid, gelijkheid, veiligheid en menselijke waardigheid.
Waardig werk betekent het streven van de mens naar werk, naar een baan en een rechtvaardige verloning, naar het genot van rechten, uitdrukkings- en erkenningsmogelijkheden, naar rechtvaardigheid en gelijkheid tussen de geslachten. Al deze dimensies van waardig werk vormen de grondslag van de vrede binnen de gemeenschappen en de samenleving. Waardig werk vormt de kern van de inspanningen om armoede uit de wereld te helpen en is een middel om tot een duurzame, billijke en verbindende ontwikkeling te komen. |
Wat betekent concreet de uitvoering van rechtvaardige transitieprogramma’s?
- Uitwerking van belangrijke investeringsplannen voor de ontwikkeling van een duurzaam economisch en industrieel beleid op lange termijn, met als doel waardig werk te creëren of in stand te houden.
- Realisatie van nationale, regionale en sectorale studies over de maatregelen i.v.m. de strijd tegen de klimaatverandering. De impact van deze beleidsmaatregelen op de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt moet stelselmatig geanalyseerd worden in overleg met de sociale gesprekspartners.
- Bescherming van al wie in risicosectoren werkt. Deze transitie moet maatregelen omvatten ter bevordering van schone, zuinige technologieën, de ontwikkeling van sociaal verantwoord ondernemen, en tevens zorgen voor economische diversificatie en het scheppen van alternatieve tewerkstellingsperspectieven.
- De verbintenis van de regeringen om de raadpleging en de officiële inspraak van de vakbonden aan te moedigen. Het betrekken van de vakbonden is van wezenlijk belang voor een doeltreffende, effectieve transitie naar een duurzame samenleving waarbij rekening gehouden wordt met het belang van de werknemers.
- Uitwerking en versterking van programma’s voor het aanleren van « schone » technologieën ten behoeve van studenten en werknemers (d.m.v. opleiding).
- Zorgen voor een stevige sociale bescherming.
Het gevoel van kwetsbaarheid is een gewettigde bron van vrees voor verandering. Er moet dus gezorgd worden voor een stevige bescherming van de werknemers.
Bovendien biedt een rechtvaardige transitie de kans om de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen weg te werken, in de eerste plaats op het werk, én te zorgen voor een betere combinatie van privé en werk.
Er moet voor gezorgd worden dat de transitie naar een ander groeimodel gepaard gaat met het behoud van het tewerkstellingsvolume. De bevordering van fatsoenlijke groene banen, de ontwikkeling van innovaties, de houdbaarheid van de sociale beschermingsstelsels en de ontplooiing van koolstofarme technologieën zijn van essentieel belang voor het garanderen van de reductie van de uitstoot van broeikasgassen.
Wat is een ‘groene’ baan?
Een groene baan is een baan die de milieu-impact van ondernemingen en economische sectoren (op termijn en tot een duurzaam niveau) vermindert. |

Waar vind je « groene banen »? In tal van sectoren (van energie tot recyclage via de landbouw-, de bouw- en de transportsector). Ze dragen bij tot het verminderen van het verbruik van energie, grondstoffen en water d.m.v. superefficiënte strategieën, tot een koolstofarme economie en een verlaging van de uitstoot van broeikasgas, om alle soorten afval en vervuiling tot een minimum te herleiden (of volledig te voorkomen) en om de ecosystemen en de biodiversiteit te beschermen en te herstellen.
Een rapport van het Milieuprogramma van de VN (UNEP), de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), het Internationaal Vakverbond (IVV) en de Internationale Werkgeversorganisatie (IEO) met als titel “Green jobs: towards decent work in a sustainable, low carbon economy” onderstreept diverse punten:
- Nu al meerdere miljoenen groene banen in de industrie-, de opkomende en de ontwikkelingslanden.
- Een potentieel van 2,3 miljoen banen in de sector van hernieuwbare energie en ongeveer 4 miljoen rechtstreekse groene banen in de verbetering van de energie-efficiëntie van woningen in de USA en de EU.
- Aanzienlijke mogelijkheden voor groene banen in de transportsector.
Een geslaagde eerlijke transitie biedt dus enorme kansen op groene banen en waardig werk. Zij laat toe te anticiperen op het mogelijke verlies van economische activiteit, van banen en inkomen in bepaalde sectoren en regio’s, en de meest kwetsbaren te beschermen.
Ben je geen lid en wil je onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be
Als één van je collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen op te sturen.
Alle artikels kan je terugvinden op onze website www.redbel.be
