De actie van ABVV-FGTB (BBTK-SETCa) in België
In de strijd tegen de klimaatverandering is ABVV-FGTB (BBTK-SETCa) actief op verschillende niveaus, zowel nationaal als internationaal (Europees Verbond van Vakverenigingen en Internationaal Vakverbond).
Laten we eerst eens kijken naar de actie in België.
Als massaorganisatie speelt ABVV-FGTB (BBTK-SETCa) een didactische rol en voert het campagnes onder zijn leden om hen bewust te maken van de problematiek van duurzame ontwikkeling en klimaatverandering. Het spant zich ook in om het algemene streven naar een betere levenskwaliteit, ook (of zelfs vooral) voor de toekomstige generaties die onze planeet zullen erven, en naar een rechtvaardige overgang naar een koolstofarme samenleving, in concrete eisen om te zetten.
In Wallonië
ABVV-FGTB (BBTK-SETCa) heeft concrete beleidsstandpunten uitgewerkt, een aantal beleidsinitiatieven in een socialere en groenere richting gestuurd en instrumenten voor opleiding en sensibilisering ontwikkeld voor de werknemersvertegenwoordigers:

- Cel RISE, de “Réseau Intersyndical de Sensibilisation à l’Environnement”.
Voor meer info, klik hier; - Cel Mobiliteit die tot doel heeft de sociale dialoog en onderhandelingen over het thema vervoer te stimuleren.
Alle nuttige informatie vind je hier; - Op het vlak van energie en de bijdrage tot de doelstelling 20-20-20 vastgelegd door de Europese Unie (20% van het energieverbruik in 2020 uit hernieuwbare bronnen, 20% vermindering van de CO2-uitstoot en 20% energiebesparing).
Het Waalse ABVV-FGTB (BBTK-SETCa) hecht er bijzonder veel belang aan dat de verschillende ingevoerde mechanismen transparant zijn, het voorwerp uitmaken van sociaal overleg en werkgelegenheid creëren. Het is ook duidelijk dat de ontwikkeling van groene banen gepaard moet gaan met een opleidingsbeleid voor deze nieuwe beroepen, zowel voor de werknemers die zich moeten bijscholen of omscholen als voor de verschillende onderwijssectoren; - Strijd tegen de energiearmoede
Het verzekert het vicevoorzitterschap van RWADé (Réseau Wallon d’Accès Durable à l’énergie (Waals netwerk voor duurzame toegang tot energie)), dat zich bezighoudt met het zoeken naar oplossingen om niet alleen voor iedereen toegang tot energie te garanderen, maar ook om de institutionele instrumenten te ontwikkelen om deze toegang te controleren. Meer informatie vind je hier. - Toegang voor huishoudens met een laag inkomen tot de maatregelen van de “Alliantie Werkgelegenheid en Leefmilieu voor een efficiënter energieverbruik in de huisvesting”, die deel uitmaakt van het “Marshallplan 2. Green”. Alle nuttige informatie vind je hier.
Een van de prioritaire eisen is dat de toegang tot de renteloze leningen en de subsidies die door de Alliantie worden verstrekt, in eerste instantie wordt opengesteld voor gezinnen met een laag inkomen die moeilijkheden ondervinden om hun energierekeningen te betalen.
In Vlaanderen
- Invloed uitoefenen op de politieke wereld en netwerken
Het Vlaams ABVV-FGTB(BBTK-SETCa) laat zijn stem horen via twee belangrijke kanalen: de strategische adviesraden van de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement, met name de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad).
Meer informatie vind je hier.
Klimaatbeleid: de Minaraad brengt adviezen uit met het oog op de jaarlijkse klimaatconferenties van de VN.
Rationeel energiegebruik (REG)
Volgens de SERV en de “Minaraad” moet het beleid van de REG een langetermijnvisie ontwikkelen op het efficiënt gebruik van energie in gebouwen, bedrijven en de vervoersector.
Hernieuwbare energie (RE)
De SERV en de Minaraad hebben adviezen uitgebracht waarin zij nader ingaan op specifieke aspecten van duurzame energie (investeringen in de productie van warmte met behulp van biomassa, enz.).
Beïnvloeding van beleidsmaatregelen in concrete dossiers
ABVV-FGTB (BBTK-SETCa) in Antwerpen was één van de initiatiefnemers van een campagne tegen de bouw van een nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrale in de haven van Antwerpen.
Het zoeken naar allianties voor de ecologische strijd
Mensen uit de progressieve civiele samenleving (vakbonden, milieubeweging, derdewereld-bewegingen, universiteiten, de culturele sector en de media) hebben de handen ineengeslagen. Dit netwerk wil een duidelijke visie ontwikkelen op een sociale en duurzame samenleving in 2050 en werken aan het creëren van een groter platform voor deze visie. Alle belangrijke thema’s komen aan bod: klimaat, energie, werk, belastingen, milieu, Noord-Zuidproblematiek, cultuur, … - Acties
ABVV-FGTB (BBTK-SETCa) werkt al 25 jaar samen met de ecologische beweging en met de twee andere Belgische representatieve vakbonden in het kader van de vzw “Arbeid en Milieu”. Meer informatie vind je hier.
Het organiseert ook talrijke voorlichtingsactiviteiten voor vakbonds- en milieuactivisten en neemt deel aan het project “Greening the workplace”. Meer informatie vind je hier.
In Brussel
ABVV-FGTB (BBTK-SETCa) in Brussel roept de regionale overheden op om een economisch en sociaal ontwikkelingsbeleid te voeren dat strookt met de beginselen van duurzame ontwikkeling.
In Brussel houdt de uitstoot van broeikasgassen vooral verband met verwarming (67%) en in mindere mate met het autoverkeer (18%). Daarom heeft het zich geconcentreerd op de ontwikkeling van zijn vakbonds- en politieke actie op het gebied van energie-efficiënte woningrenovatie en op de bewustmaking van zijn activisten voor milieuvraagstukken.

Alliantie Werkgelegenheid en Leefmilieu als as voor duurzame bouw
Uit verschillende studies blijkt dat de gebouwen in Brussel (woningen, bedrijven en openbare gebouwen) aan het verouderen zijn. Gezien de lage energie-efficiëntie dringt ABVV-FGTB (BBTK-SETCa) aan op het uitwerken van een ambitieus plan voor de energierenovatie van gebouwen op basis van een alliantie tussen werkgelegenheid en leefmilieu. Gezien de ecologische en sociale uitdagingen vormt de bouw/renovatie een veelbelovende sector, zowel wat het creëren van banen en economische activiteiten betreft als in de zin van antwoorden op de klimaat- en energie-uitdagingen.
Het intersyndicaal netwerk BRISE
Het BRussels Intersyndicaal netwerk voor SEnsibilisering rond Milieu werd opgericht om een gemeenschappelijk vakbondsproject voor het leefmilieu te leiden. BRISE bouwt voort op de ervaring van vakbonden in het Waals Gewest (RISE) en het Vlaams Gewest (DUA), maar met de nadruk op het specifieke sociaaleconomische landschap van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Alle nuttige informatie vind je hier.
De overgang naar een egalitaire, rechtvaardige en duurzame ontwikkeling
De Brusselse gewestregering heeft een Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO) goedgekeurd, dat tot doel heeft de openbare en particuliere actoren te betrekken bij een duurzame regionale ontwikkeling ten behoeve van de Brusselaars. Dankzij de tussenkomst van ABVV-FGTB (BBTK-SETCa) werd het GPDO vervolledigd met het sluiten van een Pact voor een Duurzame Stedelijke Groei (PDSG).

Het PDSG is geen ontwikkelingsplan, maar een geheel van contractuele verbintenissen met betrekking tot de sociaaleconomische toekomst van Brussel. In essentie zijn de regering, de werkgevers en de vakbonden het eens geworden over de uitdagingen van duurzame stedelijke groei, de transversale maatregelen die moeten worden genomen om een reeks belemmeringen voor duurzame groei weg te nemen en de synergieën te versterken, en de prioritaire actiegebieden (milieu, internationale ontwikkeling, handel en horeca, de non-profitsector, de openbare dienst en de lokale diensten, en de innoverende sectoren).
Deze bezorgdheid over de klimaatverandering wordt ook gedeeld door het Internationaal Verbond van Vakverenigingen (IVV) en het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV).
Ben je geen lid en wil je onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be
Als één van je collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen op te sturen.
Alle artikels kan je terugvinden op onze vernieuwde website www.redbel.be
