De mens tussen Business en Leefmilieu

feb 9, 2022

Internationale standpunten en eisen

De bekommernis over de ontregeling van het klimaat en de bescherming van de biodiversiteit leeft ook bij het Internationaal Vakverbond (IVV) en bij het Europees Vakverbond (EVV).

Het Internationaal Vakverbond (IVV), waar ABVV deel van uitmaakt, komt vandaag op voor de belangen van 175 miljoen werknemers uit 151 landen en heeft van de strijd tegen de klimaatverandering één van haar prioritaire actiepunten gemaakt (resolutie: “de strijd tegen de klimaatverandering via duurzame ontwikkeling en een rechtvaardige transitie”).

Voor het IVV vindt de klimaatcrisis haar oorsprong in een onrechtvaardig sociaal model, dat ecologisch onhoudbaar is en economisch ondoeltreffend, en dat niet in staat is om waardig werk en een waardig leven te bieden aan miljoenen mensen.

Voor de vakbeweging is het duidelijk: je kan pas een goed klimaatbeleid hebben als dit ook een stevig sociaal luik omvat! !

Het IVV wil een geïntegreerde benadering van duurzame ontwikkeling en van de strijd tegen de klimaatverandering bevorderen. Voor deze benadering is een rechtvaardige transitie nodig die zowel de sociale vooruitgang, de milieubescherming als de economische behoeften omvat.

Deze transitie moet gebeuren binnen een democratisch bestuurskader op wereldvlak, waarbinnen de vakbondsrechten en de andere mensenrechten zullen worden gerespecteerd en de gendergelijkheid zal worden bereikt.

Tot slot neemt het IVV actief deel aan de klimaatonderhandelingen van de VN, hetgeen waarborgt dat er een syndicale vertegenwoordiging is tijdens deze onderhandelingen. Het is dankzij haar actie dat de eisen voor een rechtvaardige transitie en waardig werk werden opgenomen in het akkoord van Cancun in december 2010 (COP17).

Het Europees Vakverbond (EVV) heeft eveneens van de strijd tegen de klimaatverandering een prioriteit gemaakt.

De uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt, zijn talrijk: verlagen van de CO2-uitstoot dankzij wereldwijde reguleringsinstrumenten en nieuwe investeringen, in rekening nemen van de tewerkstellingsproblematiek door ervoor te zorgen dat echte professionele sociale transities mogelijk zijn,…

De eisen van het EVV zijn divers:

  • Komen tot een ambitieus en exhaustief internationaal akkoord ter beperking van de globale temperatuurstijging tot twee graden;
  • Een financiële bijdrage van de Europese Unie door de oprichting van een internationaal fonds en een Europees fonds voor de ontwikkeling van technologieën met een lage koolstofemissie, alsook technologieën gebaseerd op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie in de ontwikkelingslanden;
  • Implementatie van een tewerkstellingsbeleid gebaseerd op sociale bescherming, het bevorderen van waardig werk, en de openbare diensten;
  • Verbeteren van het Europees bestuur door de implementatie van een versterkt communautair beleid op het gebied van industrie en onderzoek. In deze context moet Europa gecoördineerde globale initiatieven steunen inzake onderzoek en ontwikkeling, het delen van wetenschappelijke kennis, het ontwikkelen en verspreiden van groene technologie op wereldschaal;
  • Uitwerken van een communautaire industriële coördinatiestrategie zodat de intra-Europese verdeeldheid kan worden overstegen en komaf wordt gemaakt met de perverse effecten van het rendabel willen zijn op korte termijn van industriële investeringen. Om deze doelstellingen te bereiken, moet deze koolstofarme Europese strategie gebaseerd zijn op een transitie met als leidraad de beginselen van een rechtvaardige transitie;
  • Rekening houden met de werkgelegenheid in al haar aspecten. Er zijn sectoren waar er opportuniteiten zijn voor het creëren van jobs, zoals in de sectoren die verband houden met hernieuwbare energie, maar ook in het domein van de energie-efficiëntie (bouwsector).
    Deze transformatie heeft betrekking op alle sectoren en alle arbeidsplaatsen.

De sociale dimensie moet sterk geïntegreerd worden in het Europees beleid. Er moeten industriële strategieën worden ontwikkeld die beantwoorden aan de vereisten van een koolstofarme economie en aan de sociale verzuchtingen van de werknemers.

Deze groene groei van morgen moet bijdragen tot het behoud en de creatie van kwaliteitsvolle jobs en tot de sociale vooruitgang.

———————————————————————————————————————————————————–

Bent u geen lid en wilt u onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be.

Als één van je collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen op te sturen.

Je vindt al onze artikelen op onze website www.redbel.be