Hoe geloofwaardig is duurzame financiering?
Europa beweert proactief te zijn bij het beperken van de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2° Celsius. Helaas is er vaak een groot verschil tussen woord en daad. Want waar gaan we het geld vandaan halen? Het is daarop dat de openbare investeringen vastlopen.
De investeringen
Curve van de openbare investeringen in Europa in percentage van het BNP

De kloof tussen de behoeften en de realiteit van de overheidsfinanciering wordt alsmaar groter. Daarom wenden de regeringen zich tot de particuliere sector: uitgifte van groene obligaties of Green Bonds door de Staten, de Europese Investeringsbank (EIB) of de ondernemingen, ontwikkeling van duurzame beleggingsfondsen voor institutionele beleggers (pensioenfondsen, banken, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen, enz.) of particuliere beleggers.
Het aandeel van de obligaties uitgegeven door alle openbare en institutionele actoren en vooral door privéondernemingen is de laatste jaren in de geïndustrialiseerde landen aanzienlijk toegenomen.
De realiteit is echter niet zo rooskleurig en er zijn veel problemen:
- Duurzaamheid is niet altijd gelijk aan rentabiliteit. Op zijn minst op korte termijn is duurzaamheid minder winstgevend dan de traditionele producten en vervangt ze die niet;
- Beleggers zijn op zoek naar producten die minder risicovol zijn en die een snel financieel rendement garanderen. Zij zijn maar weinig gevoelig voor niet-financiële milieu- of ethische criteria;
- De transparantie en rangschikking als groene producten blijft problematisch. De markt functioneert grotendeels op vrijwillige basis. Daarom valt er, althans bij particuliere beleggingsproducten, veel greenwashing te verwachten.
Greenwashing is het gebruik van milieuargumenten om bij het publiek een ecologisch verantwoord imago te creëren, terwijl de werkelijkheid niet of weinig overeenstemt met de expliciete of impliciete inhoud van de boodschap die gegeven wordt; - Privéfinanciering mag niet in de plaats komen van overheidsfinanciering, anders riskeert de totale inspanning tot niets te worden herleid.
Het blijkt dus noodzakelijk:
- De ontwikkeling van financiële producten te reguleren door middel van rangschikkings- en controlemechanismen;
- De verkoop te verbieden van producten die verband houden met fossiele brandstoffen (steenkool, schaliegas);
- Dat de overheid stimulansen ontwikkelt voor particulieren om hen in duurzame producten te doen investeren;
- …
Een positieve noot hierbij is het voorstel van een Europees pact waarbij de ECB (Europese Centrale Bank) 1.000 miljard euro uittrekt om de energietransitie te financieren.
Ethische marketing
De ethische marketing moet deel uitmaken van een wereldwijde strategie. In de afgelopen jaren hebben talrijke schandalen geleid tot wantrouwen bij de consument. Een onderneming moet oprecht blijven in haar MVO-initiatieven (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) en communiceren over de geleverde inspanningen.

Op die manier is verantwoorde marketing een belangrijke troef en zelfs een hefboom voor de emittent, op voorwaarde dat hij niet flirt met Greenwashing. Daarvoor is het nodig om:
- Rekening te houden met de nieuwe verwachtingen van de consument
Het koopgedrag is aan het veranderen. In het kader van de huidige gezondheidscrisis hebben veel mensen meer aandacht gekregen voor ecologisch verantwoord gedrag en op wat belangrijk is, zoals menselijke waarden en milieubescherming.
Dit engagement moet in concrete acties worden omgezet. Voor vele ondernemingen begint dit met de invoering van goede interne praktijken (afvalscheiding, papierbesparing, welzijn van de werknemers, gelijkheid tussen man en vrouw, …). - Zich te engageren en dat te tonen
Je engagement tonen helpt om je merkimago te verbeteren, klanten te binden en nieuwe prospects aan te trekken … op voorwaarde dat je betrouwbaar blijkt te zijn. - Lokaal aan te kopen
Ecologie en ethiek moeten dus hand in hand gaan. Het is beter de korte ketens te bevorderen, door het aantal tussenpersonen te beperken of door plaatselijk te consumeren. Consumenten letten op de herkomst van producten.
Het “made in”-label kan een essentiële troef worden, maar we moeten alert blijven: een vlag of een pictogram is geen garantie voor “lokale” productie. - De ondernemingscultuur te versterken
Ontplooiing op de werkplek mag niet worden verwaarloosd. Door de nadruk te leggen op een MVO-aanpak via concrete interne acties kunnen de werknemers zich achter een gemeenschappelijk project scharen (fondsenwerving, enz.). Zij zullen naar de waarden van het bedrijf gaan leven en ze uitdragen. Werknemers betrekken geeft meer zin aan het werk en draagt op de lange termijn bij aan de rentabiliteit en de productiviteit. - …
Omdat natuurbescherming en -behoud fundamenteel is voor de toekomst van ons allemaal, zowel in het dagelijkse leven als op het werk, maakt ABVV-FGTB (BBTK- SETCa) van het milieu een prioriteit! |
Ben je geen lid en wil je onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be
Als één van je collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen op te sturen.
