1 mei, Feest van de Arbeid en van de Arbeiders

apr 27, 2022

BBTK-SETCa wenst je een geslaagd en strijdvaardig Feest van de Arbeid

Korte terugblik…

Vóór 1 mei het feest van de arbeiders was, vonden in Europa op die dag allerlei festiviteiten rond de Meiboom plaats. De Kelten vierden op die dag het begin van de zomer. Ze richtten een boom op en dansten errond om de boze geesten te verdrijven. Meiklokjes zouden volgens hen geluk brengen. In het oude Rome viel het hoogtepunt van de feesten ter ere van Flora, de godin van de bloemen, eveneens op 1 mei.

In 1560 kreeg koning Karel IX een boeketje meiklokjes aangereikt door één van zijn ridders, die het in zijn tuin had geplukt. Vanaf 1 mei 1561 begon de koning meiklokjes uit te delen aan de hofdames en hij zei dat dit voortaan elk jaar moest gebeuren. Zo ontstond de gewoonte.

Feest van de Arbeid en de Arbeiders

De 1e mei is nog maar vrij recent het feest van de Arbeid. De oorsprong ervan ligt in de Verenigde Staten.

Tijdens hun congres van 1884 gaven de Amerikaanse vakbonden zichzelf twee jaar de tijd om van de werkgevers een kortere werkdag van acht uurte verkrijgen. Ze kozen 1 mei als startdatum voor hun acties omdat op die dag veel arbeidsovereenkomsten ten einde liepen.

Op 1 mei 1886 legden bijna 340.000 werknemers het werk neer. Met hun staking verlamden ze een groot aantal fabrieken. De werknemers eisten een 8-urige werkdag, maar de werkgevers weigerden dit toe te kennen.

Op 4 mei werden in Chicago betogers doodgeschoten. Maar onder druk van de bevolking moesten de werkgevers toegeven. Vanaf dan werkten 200.000 Amerikaanse arbeiders nog maar acht uur per dag!

In 1889 kwam in Parijs de Tweede Socialistische Internationale bijeen. De deelnemers besloten om van 1 mei een actiedag te maken met dezelfde doelstelling als de Amerikaanse arbeiders: een werkdag van 8 uur.

Op 1 mei 1891 kende een manifestatie in Frankrijk een dramatische afloop: in de Noord-Franse gemeente Fourmies schoot het leger op geweldloze stakers. 9 personen werden gedood en 33 gewond.

Na dit drama kreeg de 1e mei stilaan een symbolische betekenis in de traditie van de arbeidersstrijd.

In 1946 werd in België een wetsontwerp ingediend om van 1 mei een wettelijke feestdag te maken. Zo werd het Feest van de Arbeid een vrije dag en vanaf 1948 ook een wettelijk betaalde feestdag.

Waarom horen er meiklokjes bij het Feest van de Arbeid op 1mei?

In 1890 droegen de betogers een rode driehoek, als symbool van het systeem 3 x 8: 8 uur werken, 8 uur slapen, 8 uur ontspanning.

In 1891 werd dit symbool vervangen door een helderrode egelantierbloem. Deze bloemen komen veel voor in Noord-Frankrijk en de kleur verwijst naar het bloed van de gedode betogers in Fourmies.

In 1941 verving Maarschalk Pétain de rode egelantier, die te sterk verwees naar links, door meiklokjes. En het Feest van de Arbeiders werd het Feest van de Arbeid.

1 mei is een speciale dag voor de arbeidswereld. Wereldwijd komen werkneemsters en werknemers bij elkaar om betere arbeidsvoorwaarden en verloning te eisen. Ze herdenken en eren de strijd van hun voorgangers, die zich hebben ingezet om nieuwe sociale rechten te verwerven.

Beste lezer, laten we dit niet vergeten:
de 8-urige werkdag,
de zondagsrust,
de eerste betaalde vakantie,
de ziekenfondsen, …


Op 1 mei 2022 worden in Brussel allerlei activiteiten georganiseerd. Je vindt het programma door op deze link te klikken.

Heb je vragen of wens je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar feedback@redbel.be of spreek één van onze afgevaardigden aan.

Jouw ploeg BBTK-SETCa