Sinds enkele dagen is het niet meer nodig om een doktersattest te overleggen als men een dag ziek is. Dit tot 3 keer per jaar. Deze vrijstelling heeft betrekking op 1,9 miljoen werknemers.
Van Wanneer ?
De Kamer keurde het wetsvoorstel eind oktober plenair goed. De vrijstelling geldt sinds 28 november 2022.
Hoeveel dagen mogen werknemers afwezig zijn zonder medisch attest?
3 keer per kalenderjaar is de loontrekkende niet verplicht om een medisch attest voor te leggen voor de eerste dag arbeidsongeschiktheid.
Opgelet: de werknemer moet zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van zijn afwezigheid. Maar ook van het adres waar hij tijdens deze eerste dag arbeidsongeschiktheid zal verblijven, tenzij dit adres overeenkomt met zijn gewone verblijfplaats. Hij moet een attest afleveren zodra de arbeidsongeschiktheid voortduurt. De werkgever behoudt zijn recht op controle.
Op welke bedrijven van toepassing?

De nieuwe wet is alleen van toepassing op organisaties met meer dan 50 werknemers. En voor zover er in het bedrijf een verplichting bestaat om een medische verklaring voor te leggen, hetzij op basis van een CAO, hetzij op basis van het arbeidsreglement. In bedrijven waar het voorleggen van het medisch attest niet verplicht is gesteld, geldt deze beperking tot 3 keer per jaar dus niet.
Bedrijven met minder dan 50 personen op 1 januari 2022 zijn niet verplicht de nieuwe wet te volgen. Ze kunnen wel een vrijstelling invoeren, hetzij door een cao af te sluiten, hetzij door het arbeidsreglement aan te passen.
Hoe zit het met uitzendkrachten?
De maatregel geldt ook voor uitzendkrachten. Als deze laatsten in meerdere bedrijven tegelijk werken, hebben ze het recht om in elk bedrijf 3 keer per jaar geen medisch attest voor te leggen.
En studenten?
Bij het afsluiten van een studentencontract blijven de algemene bepalingen, waaronder arbeidsongeschiktheid, van toepassing (behoudens expliciete uitzonderingen).
Bij arbeidsongeschiktheid van de student van meer dan 7 dagen ten gevolge van ziekte of ongeval kan de werkgever de arbeidsovereenkomst echter beëindigen mits betaling van een schadevergoeding. In dit geval kan hij rekening houden met de eerste ziektedag.
En bij Belfius ?
Deze vrijstelling geldt ook bij Belfius. Concreet: de medewerker moet zijn verantwoordelijke verwittigen van zijn arbeidsongeschiktheid, bij voorkeur vóór 10 uur, en een mail sturen aan HRM via intss0@belfius.be om deze afwezigheid te signaleren. De IT-ontwikkeling om deze afwezigheid zelf in te voeren in E-HR zijn in testfase.
—————————————————————————————————————————————————————-
Ben je geen lid en wil je onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar feedback@redbel.be
Als één van je collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen op te sturen.
Je vindt al onze artikelen op onze website www.redbel.be
