Aan de basisbehoeften van veel mensen in ontwikkelingslanden – voedsel, onderdak, kleding en werk – wordt momenteel niet voldaan. Daarnaast streven deze mensen naar een betere levenskwaliteit. Een wereld waarin armoede en onrechtvaardigheid schering en inslag zijn, zal echter altijd vatbaar zijn voor ecologische en andere crisissen.
De context
Duurzame ontwikkeling betekent dat aan de basisbehoeften van alle mensen wordt voldaan. Het wordt gedefinieerd als een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien in gevaar te brengen.

Het jaar 1950 luidde het begin in van een enorme versnelling van de menselijke activiteiten en grootschalige veranderingen op aarde.
De mens is vandaag de belangrijkste oorzaak van de klimaatverandering waarmee onze generatie heeft te kampen. Het is dus aan ons om onze relatie met de planeet te veranderen en zo de koers te wijzigen richting een duurzame wereld voor toekomstige generaties.
Er staat veel op het spel voor het milieu:
- Verdwijning van vele diersoorten;
- Vervuiling van bodem, water en lucht;
- Radioactieve verontreiniging;
- Bodemerosie en woestijnvorming;
- Uitputting van natuurlijke hulpbronnen;
- …

Het is hoog tijd voor een omschakeling naar een duurzamere wereld vanuit menselijk, maatschappelijk, ecologisch en economisch oogpunt. “Duurzame ontwikkeling is een transformatieproces waarin de ontginning van de natuurlijke hulpbronnen, de aard van de investeringen, de oriëntatie van de technieken en de institutionele veranderingen op harmonieuze wijze samengaan en het huidige en het toekomstige potentieel versterken zodat de behoeften en de verlangens van de mensheid beter vervuld worden.”
Voor alle duidelijkheid:
- Duurzame ontwikkeling draait niet alleen om het milieu;
- Het milieu draait niet alleen om klimaatverandering;
- Klimaatverandering draait niet alleen om CO2;
- CO2 draait niet alleen om energie;
- Energie draait niet alleen om technologie.
Het is dus belangrijk dat we onze relatie met de planeet veranderen. Daarom werden tijdens de conferentie van Rio in 2012 Sustainable Development Goals (SDG’s) vastgesteld, die in 2015 door de Algemene Vergadering van de VN werden goedgekeurd met de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling.
De 17 SDG’s, met 169 subdoelstellingen, vormen een actieplan om de mensheid tegen 2030 van armoede te bevrijden en de planeet weer op weg te helpen naar duurzaamheid.

De rol van bedrijven
Bedrijven zullen het roer moeten omgooien om deze doelstellingen te bereiken. Als belangrijke en machtige partijen in onze samenleving moeten zij:
- Geen deel meer uitmaken van het probleem maar een deel van de oplossing worden;
- Hun rol en bestaansreden in de samenleving herzien;
- Overschakelen van een visie waarin winst een doel op zich is, naar een visie waarin winst een middel is om een hoger ondernemingsdoel te bereiken (het verlenen van een nuttige dienst aan de samenleving);
- Bijdragen tot een mensgerichte economie.
Bedrijven hebben de mogelijkheid dit te doen via hun aanbod van goederen en diensten, hun creativiteit en hun innovatiepotentieel; - Duurzaamheid centraal stellen bij elke denkoefening over hun bestaansreden en doel;
- Hun missie vervullen in harmonie met het welzijn van de mens, de planeet en onze waarden en aspiraties als samenleving;
- Onethische praktijken en “absurde” marketing die niet-duurzame consumptie- en productiepatronen in stand wil houden, beperken.
Een transformatie is een complexe reis die bestaat
uit leren, uitvinden, onderweg bijstellen en durven.
De SDG’s
De SDG’s zijn gebaseerd op 5 pijlers: menselijkheid, welvaart, planeet, vrede en partnerschappen. Ze roepen alle betrokken partijen (regeringen, bedrijven, gemeenschappen, vakbonden en burgers, enz.) op om de armoede te bestrijden en het milieu te beschermen.

De komende weken zullen wij u een uitvoeriger beeld geven van deze Sustainable Development Goals (SDG’s) en de bijbehorende subdoelstellingen.
Doelstelling 1 “Geen armoede”
———————————————————————————————————————————————
Ben je geen lid en wil je onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar BBTK-SETCA@belfius.be
Als één van je collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen op te sturen.
U kunt al onze artikels terugvinden op onze website www.redbel.be
