
De tweede Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling of SDG (Sustainable Development Goal) houdt in:
- Beëindig de honger;
- Bereik voedselzekerheid;
- Verbeter de voeding;
- Promoot duurzame landbouw.
Concept van Doelstelling 2
Er werden verscheidene targets vastgelegd, te bereiken tegen 2030:
- Een einde maken aan de honger en voor iedereen toegang garanderen veilig, voedzaam en voldoende voedsel en dit het hele jaar lang;
- Een einde maken aan alle vormen van ondervoeding;
- De landbouwproductiviteit en de inkomens verdubbelen voor kleinschalige voedselproducenten (vrouwen, inheemse bevolking, familieboeren, veefokkers en vissers) en zorgen voor een gelijke toegang tot gronden, andere productieve hulpbronnen en grondstoffen, kennis, financiële diensten, markten en opportuniteiten die toegevoegde waarde bieden en ook buiten de landbouw tewerkstelling genereren;
- Duurzame voedselproductiesystemen garanderen en veerkrachtige landbouwpraktijken implementeren:
– die de productiviteit en de productie kunnen verhogen,
– die helpen bij het in stand houden van ecosystemen,
– die de aanpassingscapaciteit verhogen in de strijd tegen klimaatverandering (droogte, overstromingen) en andere rampen,
– en die op een progressieve manier de kwaliteit van de bodem verbeteren; - De genetische diversiteit in stand houden van zaden, cultuurgewassen en kweek- en huisdieren en hun in het wild levende verwanten, ook aan de hand van zaad- en plantenbanken die op een degelijke manier beheerd en gediversifieerd worden op nationaal, regionaal en internationaal niveau en de toegang bevorderen tot het eerlijk en billijk delen van voordelen afkomstig van het gebruik van genetische hulpbronnen en daaraan gekoppelde traditionele kennis, zoals op internationale schaal overeengekomen.
Middelen
Er zal dus het volgende moeten gebeuren:
- Verhogen van de investeringen, door versterkte internationale samenwerking, in landelijke infrastructuur, landbouwkundig onderzoek en uitgebreide diensten, technologische ontwikkeling en genetische databanken voor planten en vee om de landbouwkundige productiecapaciteit in ontwikkelingslanden, in het bijzonder in de minst ontwikkelde landen, te versterken.
- Corrigeren en voorkomen van handelsbeperkingen en scheefgegroeide situaties op de wereldlandbouwmarkten, door onder andere tegelijk alle vormen van landbouwexportsubsidies en alle exportmaatregelen met een gelijkaardig effect af te schaffen, in overeenstemming met het mandaat van de Ontwikkelingsronde in Doha.
- Maatregelen aannemen die de correcte werking moeten garanderen van de voedselgrondstoffenmarkten en hun afgeleiden en een snelle toegang tot marktinformatie bevorderen, met inbegrip van informatie over voedselreserves, om de extreme volatiliteit van de voedselprijzen te helpen beperken.

Op ondernemingsniveau
Deze duurzame ontwikkelingsdoelstelling nodigt de ondernemingen uit om maatregelen in te voeren:
- Veilig/gezond en voedzaam voedsel produceren
Sectoren | Acties |
Partnerschap | Voedselverspilling vermijden en het teveel geproduceerde of niet verkochte voedsel geven aan de voedselbanken die dit verder verstrekken aan de kwetsbare groepen. |
Bevoorrading | Seizoensgebonden producten kopen via de korte keten en bij lokale handelaren om de marges van de landbouwers en producenten te verhogen, en de financiering door tussenpersonen en onnodig transport te vermijden. |
Human resources | Duurzame en evenwichtige voeding in de kantines promoten, tegen betaalbare prijzen voor de kwetsbare groepen. Meer evenwichtige gerechten met minder vlees aanbieden. De bedienden bewustmaken van het belang van hongerbestrijding, van een verantwoord en evenwichtig voedingspatroon, en hen aansporen om deel te nemen aan acties hierrond in samenwerking met verenigingen. |
Financiën & Boekhouding | Erop letten niet rechtstreeks of onrechtstreeks bij te dragen tot de “landroof” en de volatiliteit van de voedselprijzen. |
Productie | Voedingswaren produceren die gezond zijn en die voor iedereen betaalbaar zijn. |
Marketing & Commercial | Lokale producten verdelen en promoten, afkomstig van kleinschalige landbouwbedrijven of bedrijven die inclusief zijn naar kwetsbare groepen toe. |
Directie & Algemene administratie | Zorgen voor een gelijke toegang tot land en andere productieve hulpbronnen, door voor de bevoorrading langetermijnsamenwerkingen aan te gaan met kleinschalige landbouwers. |
Onderzoek &Ontwikkeling &Innovatie | Helpen bij het onderzoek rond het verbeteren van de kwaliteit van voeding en verantwoorde voedingsmiddelen. |
- Promoten van duurzame landbouw en leefbare voedselproductiesystemen via een stijging van de productiviteit en de instandhouding van de ecosystemen

Productie | Voedingswaren geproduceerd met respect voor mens en milieu (biologische sector, …) verbouwen, verwerken en ontwikkelen. Landbouwpraktijken verbeteren zodat ze weerbaarder zijn en het milieu beschermen. De agro-ecologie en de permacultuur ontwikkelen. De bodem en de hulpbronnen beschermen, met name ook de watervoorraden, zodat landbouwbedrijven weerbaarder worden. |
Onderzoek &Ontwikkeling &Innovatie | Minder schadelijke productiemiddelen gebruiken en water-, lucht- en bodemverontreiniging inperken, door innovatie op het vlak van techniek, technologie en landbouwmaterieel. |
Bevoorrading | Zorgen voor een rechtvaardige en voldoende verloning van de landbouwers, overeenstemmend met de levensstandaard in hun land, en deelnemen aan eerlijke handel. Promoten van stadslandbouw en korte keten, meer tuinbouw in de stad en zo de beschikbare grond beter benutten. |
Alle gebruikte afkortingen zijn opgenomen in onze woordenlijst

In onze volgende publicatie zullen we het hebben over een volgende doelstelling:
Doelstelling 3: goede gezondheid en welzijn
——————————————————————————————————————————————–
Ben je geen lid en wil je onze publicaties ontvangen, laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar BBTK-SETCA@belfius.be
Als één van je collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen op te sturen.
Alle artikels kan je terugvinden op onze website www.redbel.be
