Doelstelling 6: schoon water en sanitair

okt 2, 2023

De zesde Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling of SDG (Sustainable Development Goal) bestaat uit het verzekeren van toegang en duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen.

Voorstelling van Doelstelling 6

Om SDG 6 te bereiken, werden 6 targets vastgelegd:

  1. Komen tot een universele en gelijke toegang tot veilig en betaalbaar drinkwater voor iedereen;
  1. Komen tot toegang tot gepaste en degelijke sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen en een einde maken aan openbare ontlasting, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de behoeften van vrouwen en meisjes en mensen in kwetsbare situaties;
  1. De waterkwaliteit verbeteren door verontreiniging te beperken, de lozing van gevaarlijke chemicaliën en materialen een halt toe te roepen en de uitstoot ervan tot een minimum te beperken waarbij ook het aandeel van onbehandeld afvalwater wordt gehalveerd en recyclage en veilig hergebruik wereldwijd aanzienlijk worden verhoogd;
  1. In aanzienlijke mate de efficiëntie van het watergebruik verhogen in alle sectoren en het duurzaam winnen en verschaffen van zoetwater garanderen om een antwoord te bieden op de waterschaarste en om het aantal mensen dat af te rekenen heeft met waterschaarste, aanzienlijk te verminderen;

  2. Het geïntegreerde beheer van de waterhulpbronnen implementeren op alle niveaus, ook via grensoverschrijdende samenwerking indien nodig;

  3. De op water gebaseerde ecosystemen beschermen en herstellen (de bergen, bossen, moerassen, rivieren, …).

Middelen

Op 2 manieren, als volgt bepaald:

  1. De internationale samenwerking ontwikkelen en de capaciteit van de ontwikkelingslanden uitbreiden voor activiteiten die betrekking hebben op water en sanitaire voorzieningen en programma’s (met inbegrip van technologieën voor waterwinning, ontzilting, waterefficiëntie, afvalwaterzuivering, recyclage en hergebruik);

  2. De deelname versterken en ondersteunen van plaatselijke gemeenschappen bij de verbetering van het waterbeheer en van de sanitaire voorzieningen.

Op bedrijfsniveau

De SDG 6 betreffende schoon water en sanitair maant de ondernemingen aan om maatregelen in te voeren in 3 domeinen:

  • Beter beheer van de watervoorraden
SectorenActies
Productie
Maatregelen invoeren om water te besparen en resultaatsindicatoren monitoren.

Water opvangen, recycleren en hergebruiken, bij voorkeur water gebruiken afkomstig van hernieuwbare bronnen, en kringlopen.

De watervoetafdruk van elk van je producten in de loop van hun volledige levenscyclus verminderen.
Bevoorrading
Ervoor zorgen dat jouw waterverbruik niet leidt tot watertekort bij andere gebruikers, met name bij de kwetsbare gemeenschappen, naargelang het betrokken stroomgebied.

Jouw leveranciers en onderaannemers ertoe bewegen om een beleid te voeren voor een duurzaam watergebruik.
Onderzoek&Ontwikkeling
&Innovatie
Innovatie door het creëren van producten waarvan het gebruik en het onderhoud weinig water vergt.
Partnerschap
Goede praktijken uitwisselen binnen jouw sector en in functie van jouw vestigingsplaatsen voor een duurzaam watergebruik.
Support, facilities en logistiek
& Productie
Regenwater opvangen voor het wassen, voor het doorspoelen van de wc, voor de koelcircuits, installeren van straalkranen, …
Directie & Algemene administratie
& Partnerschap
Waterrijke gebieden beschermen of creëren op de bedrijfsterreinen en/of op de aangrenzende terreinen.

  • Omgaan met verontreiniging
SectorenActies
ProductieEen gesloten circuit installeren om het water meerdere keren te hergebruiken en de warmte terug te winnen.
Onderzoek&Ontwikkeling
& Innovatie
& Marketing & Commercial
Producten en diensten ontwikkelen en promoten die minder watervervuiling met zich meebrengen.
Partnerschap
Partnerschappen opzetten met andere bedrijven om een waterzuiveringsstation of -bekkens aan te leggen, of een netwerk voor afvalwaterzuivering en -opvang.
Support, facilities en logistiek & Productie
Nagaan waar de vervuiling en het afval vandaan komen die te maken hebben met jouw activiteiten alsook de impact op het water en de ermee verbonden ecosystemen.

Maatregelen nemen om geen vervuiling meer te hebben of ze te verminderen, door bijvoorbeeld een systeem te gebruiken waarbij het water opnieuw wordt gezuiverd, door een ander solvent en andere onderhoudsproducten te gebruiken en te kiezen voor minder vervuilende formules, …
Directie & Algemene administratie
& Productie
Nagaan welke giftige en beduidend gevaarlijke stoffen worden gebruikt en welke er vrijkomen en nagaan om welke hoeveelheid het gaat, met inbegrip van de gekende risico’s die deze stoffen veroorzaken voor de gezondheid van de mens en het milieu, bij een normale activiteit of wanneer ze vrijkomen.

Anticiperen op gevallen van mogelijke lekken van vervuilende stoffen en dit aanpakken (koolwaterstoffen, zware metalen, …).

  • Toegang tot water voor iedereen
SectorenActies
Partnerschap
Werken met de lokale gemeenschappen om oplossingen te implementeren die de toegang tot drinkwater en sanitair voor iedereen gemakkelijker maken.
Voorbeeld: ontziltingsfabrieken.

Helpen bij het in stand houden en het herstellen van de op water gebaseerde ecosystemen (bergen, bossen, …).
Directie & Algemene administratie Zich ervan vergewissen dat jouw bedienden toegang hebben tot een tappunt waar voldoende duurzaam drinkwater beschikbaar is.

Belfius

In 2022 heeft Belfius de nieuwe zetel in Namen geopend. Dit gebouw is in de prijzen gevallen tijdens de Real Estate Society (RES) Awards in de categorie van het commercieel vastgoed. Eén van de troeven van dit gebouw is zijn volledig duurzaam design (opvang van regenwater, …).

En de vakbonden?

Binnen een werkgroep rond Mobiliteit en milieu steunt de BBTK-SETCa verschillende acties die te maken hebben met het verminderen van het waterverbruik, met afvalwaterzuivering en -opvang, …

——————————————————————————————————————————————–

Alle gebruikte afkortingen vind je terug in onze woordenlijst.

In onze volgende publicatie zullen we een nieuwe doelstelling bespreken:

Doelstelling 7: betaalbare en duurzame energie

——————————————————————————————————————————————–

Ben je geen lid en wens je onze publicaties te ontvangen? Aarzel dan niet om een mailtje te sturen naar BBTK-SETCA@belfius.be of wend je rechtstreeks tot één van onze afgevaardigden.

Als één van je collega’s geïnteresseerd is in onze publicaties, aarzel dan niet om ze naar hen op te sturen.

Alle artikels kan je terugvinden op onze website www.redbel.be